Er du sikker i din ferdsel i O Store Sky?

Hacker coding

05. Oktober begynner den nasjonale sikkerhetsmåneden og i den forbindelse ønsker vi i Antenor-OTG å gjøre vårt for at allmennheten er sikre i ferdsel på internett.

Det finnes noen enkle grep vi alle kan gjøre for å passe på vår egen og bedriftens sikkerhet:

  • Oppdater passord. Disse bør være lange, dette er viktigere enn symboler og tall. Velg deg gjerne en setning på norsk, og så heller bytt ut ett par bokstaver med tall og symboler. Da har du noe du klarer å huske, men som er vanskelig å hacke. Evt. Bruk en Random Password Generator og lagre alle passord på en trygg plass (f.eks. ved bruk av LastPass). Pass i så fall på at passordet inn dit er trygt og oppdateres jevnlig! 
  • Oppdater programvaren din. Microsoft/Apple/Google jobbe kontinuerlig med oppdateringer for å holde skumle mennesker ute, så når de tilbyr oppdatering takk ja. Dette gjelder også for andre programmer du har installert på PCen din, bare pass på at du kun installerer programvare du stoler på.
 
email phishing
  • Ikke trykk på lenker i e-post eller på SMS uten at du vet hva det gjelder. Sjekk URLen (adressefeltet i nettleseren) at denne ser fornuftig ut etter at du har trykket på en lenke.
  • ALDRI gi fra deg passord/BankID informasjon. Trygge selskap (f.eks. banken eller forsikringsselskaper) ber aldri etter slik informasjon, de trenger hverken passordet eller BankID kode for å sjekke det de trenger å se.
Credit card phishing

 

  • Ikke gå fra PCen/iPaden/telefonen ulåst, selv ikke bare for å ta en tur på toalettet. Lås flaten din først. Det tar ikke lang tid å låse opp igjen etterpå, men forhindrer at en hvem-som-helst gjør lugubre ting med IT-utstyret ditt og/eller i ditt navn.
  • Tenk litt på hvem som kan se hva du gjør når du er på offentlige steder. Logger du inn på e-posten din på bussen kan andre fange opp hva passordet ditt er. Er dette også gjenbrukt får de plutselig tilgang til veldig mye!
 
using phone on bus
 
  • Ta en backup av det du har behov for å ta vare på. Skulle noen hacke seg inn og ta over kan du da bare slette alt og sette opp på nytt igjen, uten å miste noe særlig av nødvendige data/filer.
  • Bruk gjerne et anti-virus program. Pass på å hold dette oppdatert, og bruk et som er velkjent.
  • Ta et Google søk før du kjøper/installerer noe du ikke vet hva er.
 

Følger du disse rådene gjør du ditt for å slippe å bli hacket, og du gjør ditt for å passe på at din bedrift ikke blir hacket. Så er vi så heldige at nettleverandørene våre også gjør en solid jobb kontinuerlig med å sloss for vår sikkerhet, og stenger ute alt de allerede er kjent med.

Det er mye skummelt der ute, så pass på dere selv i deres ferdsel. Helst både i den fysiske og den virtuelle verden!

Ha en trygg og god IT-sikkerhetsmåned!

Ta kontakt med oss
Tore Gellein, Antenor OTG
Tore Gellein
Daglig leder